Coronavirus COVID-19

Naar aanleiding  van de huidige omstandigheden in verband met het Coronavirus, voorziet TSP geen werven meer voor de vrijwilligers en dit tot zolang de Nationale Veiligheidsraad aan het land mededeelt dat het normale leven kan worden hernomen.

Le Chemin de Fer du BocqVoor onze normale ritten  gepland vanaf begin april en aangekondigd in de toeristische gidsen en folders, volgen wij de officiële aanbevelingen. Wij houden U op de hoogte via onze website en de sociale netwerken.

Rétrotrain Saint-Ghislain. Gezien de huidige situatie door het CORONAVIRUS hebben we besloten om onze modelbeurs, die plaats zou vinden op zaterdag 9 mei 2020, te annuleren.

Wij wensen iedereen het beste toe en hopen op een goede gezondheid voor jullie allemaal.

Belangrijke update

  • Belgische abonnees ontvangen EN LIGNES / OP DE BAAN 156 de komende dagen.
  • Buitenlandse abonnementen worden pas geleverd aan het einde van de verkeersbeperkende maatregelen, rond 15 april in het beste geval.
  • Voor detailhandelsverkopen in Zwitserland, via 7 dagen, zullen tijdschriften niet voor 15 april worden verspreid en dat in het beste geval.

 

Annonce personnel soignant NL K 

TSP Modelbouw

 

Voor meer informatie, klik op de menuknop "Modelbouw" bovenaan deze pagina.

 

De afdeling modelbouw werd opgericht in de periode 2004 - 2006. Ze groepeert mensen die gepassioneerd zijn door modelbouw en de spoorwegen in het algemeen.

Ze zijn in eerste instantie TSP-vrijwilligers en komen elke zaterdag samen tussen 9 en 14 uur maar ook op bepaalde namiddagen.

De afdeling Modelbouw werkt aan verschillende miniatuur spoorbanen: er wordt gebouwd en vernieuwd. In totaal zijn er vier "netten" en een modulebaan.

Een eerste afdeling bestaat uit:

  1. Een 2-rail gelijkstroom baan die in eerste instantie werd gebouwd door de vrijwilligers. Deze baan heeft geen bepaald thema maar is wel Belgisch geïnspireerd wat betreft het ingezette materieel en de gebruikte gebouwen.
    Een Buurtspoorwegtramlijn wordt eveneens voorgesteld en op lange termijn zal zij de verbinding vormen met een 3-rail wisselstroom net aan de andere zijde.
  2. Een alternatief net (3-rail wisselstroom), afkomstig van de firma Märklin wordt momenteel gerestaureerd, zowel op gebied van de elektrische bedrading als op gebied van het decor. De vrijwilligers hebben deze modelbaan gedeeltelijk uitgebreid en is gebaseerd op Duitsland.
  3. Een module is de weergave van het station van Thulin, gelegen op de spoorlijn Saint-Ghislain - Quiévrain. Zij geeft een beeld van de stationsbuurt en werd gerealiseerd door de heer Honorez. Zijn weduwe heeft ze aan ons afgestaan. De vrijwilligers werken momenteel aan de vernieuwing van de decors. Er werd een schaduwstation ontworpen om van meerdere treinen in beide richtingen te laten rijden mogelijk te maken. Het rollend materieel is Belgisch dat overal en op deze lijnen actief was.

Een tweede afdeling bestaat uit:

  1. Een spoorbaan - schaal N - en is Belgisch geïnspireerd. Het vertegenwoordigt het station Peruwelz op de lijn Saint-Ghislain - Tournai. Momenteel wordt hieraanniet gewerkt want de verantwoordelijke wordt ouder en komt niet meer op regelmatige basis. Wij zoeken geïnteresseerde(n) om deze baan nieuw leven in te blazen.
  2. Een 3-rail net (wisselstroom) en geïnspireerd op Duitsland wordt vernieuwd. Dit spoorwegnet wordt uitgebreid met een Belgisch gedeelte met Blaton, op de lijn Saint-Ghislain - Tournai, als blikvanger.

Het rollend materieel is eigendom van de vrijwilligers.

Alvorens deze treinbanen te bouwen en te vernieuwen, was het noodzakelijk de lokalen te vernieuwen en dat was zeker geen kleine opdracht: alle plafonds moesten worden verwijderd en vernieuwd, de deuren moesten grondig worden afgeschuurd en geschilderd. Alle muren moesten worden gereinigd en eveneens geschilderd. Er moest een verwarming worden geïnstalleerd in samenwerking met gespecialiseerde arbeiders. De muren van de stortbaden werden gesloopt om een groot lokaal te realiseren. Dit alles kostte veel energie maar met welk genoegen kunnen wij nu in deze nieuwe ruimte werken en met de miniatuurtreinen rijden...!

De afdeling Modelbouw organiseerde sinds enkele jaren drie ruilbeurzen per jaar. Zij trekken steeds meer handelaars en liefhebbers aan en geven een nieuw leven aan het museum RETROTRAIN.

Het is belangrijk te blijven groeien en daarom zijn alle geïnteresseerden welkom om deel uit te maken van een gemotiveerde ploeg, weliswaar volgens de gestelde afspraken wat betreft de bouw of renovatie. 

April 2020
M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Agenda

dinsdag 21 april 2020
10:00 - 11:59
Boutique PFT à / TSP-Boetiek te Saint-Ghislain
vrijdag 24 april 2020
11:30 - 15:00
Le BOCQ Gourmand
zaterdag 25 april 2020
11:30 - 15:00
Le BOCQ Gourmand
zaterdag 02 mei 2020
09:00 - 12:00
Musée / Museum "Rétrotrain" ouvert / open
dinsdag 19 mei 2020
10:00 - 11:59
Boutique PFT à / TSP-Boetiek te Saint-Ghislain
zaterdag 23 mei 2020
08:00 - 17:00
Safari Photo du Printemps - Lente Fotosafari
zaterdag 06 juni 2020
09:00 - 12:00
Musée / Museum "Rétrotrain" ouvert / open
dinsdag 16 juni 2020
10:00 - 11:59
Boutique PFT à / TSP-Boetiek te Saint-Ghislain
Ga naar boven